این کتاب برگرفته از یک پژوهش کیفی است که با هدف واکاوی نگرش و تجربیات نوجوانان شهر تهران از مواجهه نوجوانان با محتوای نامتعارف در اینترنت و فضای مجازی انجام شده است. در این پژوهش به نوجوانان دختر و پسر نوجوان در شهر تهران، فرصت داده شده تا تجربیات واقعی خود در زندگی در عصر تکنولوژی با خوانندگان به اشتراک گذاشته، تا صدای آنها توسط افرادی که دغدغه نوجوانان را دارند، شنیده شود. در این پژوهش، ماهیت فعالیتهای آنها در اینترنت و فضای مجازی، تاثیرات مواجهه با محتوای نامتعارف اینترنت و فضای مجازی بر جنبههای مختلف زندگی آنها، عوامل زمینه ساز این مواجهه و راهکارهای پیشنهادی شناسایی شده است.
ماهیت طبیعتگرایانه تحقیق کیفی که پدیده را در محیط طبیعی خود مکاشفه میکند، ماهیت منحصر به فردی است که این تحقیق را پژوهش کمی متمایز میکند. شاید بسیاری از والدین و سهامداران حوزه نوجوان، از این دریچه به موضوع اینترنت و فضای مجازی و مواجهه نوجوانان با محتوای جنسی نامتعارف ننگرند و این تحقیق با ارائه تنوعی از دیدگاهها و تفاسیر نوجوانان، پیچیدگی موضوع را به تصویر کشیده و ظرافتهای آن را به نمایش میگذارد.
برداشتهایی که والدین، مسئولین مدارس، سیاستگذاران مختلف از نحوه و چگونگی دسترسی نوجوانان به اینترنت و فضای مجازی دارد زمانی به واقعیت امر نزدیک میشود که این تنوع دیدگاههاو تجربیات نوجوانان شناخته شود. این پژوهش با ارائه شواهد علمی، بخوبی میتواند مورد استفاده متخصصین رشتههای مختلف روانشناسی، جامعه شناسی، مددکاری اجتماعی، تعلیم و تربیت، سلامت و سیاستگذاری قرار گیرد. هدف این کتاب کمک به شناخت مسائل نوجوانان از نگاه خودشان و حفاظت از آنها در دنیای تکنولوژی ارتباطات و دیجیتال است.
بعلاوه، ارائه جزئیات روششناسی کیفی برای مخاطبین دانشگاهی نیز مفید و سودمند است. ارجاع به نقل قولهای نوجوانان، دنیای نوجوانان را برای برنامهریزان حوزه نوجوانان ملموس تر میسازد. امیدواریم این پژوهش نمونه خوبی از یک پژوهش کیفی کاربردی برای علاقمندان روش تحقیق کیفی در رشتههای مختلف دانشگاهی بوده و زمینه ساز برنامهها و راهکارهای موثر برای افزایش سواد رسانهای نوجوانان و خانوادهها و حفاظت از نسل جوان در برابر آسیبهای احتمالی در عصر ارتباطات باشد.